Publicaties

Sinds haar oprichting heeft de vereniging voortdurend boeken en tijdschriften gepubliceerd.

Tussen 1878 en 1926 verschenen 39 boekdelen in een serie archiefstukken en handschriften met betrekking tot de geschiedenis van Antwerpen, waaronder een biografisch lexicon van Antwerpse kunstenaars, de correspondentie van Christoffel Plantijn, een repertorium van Antwerpse drukkersmerken en een studie over de cartografie in de Nederlanden op basis van het Plantijnse archief. Later zouden dergelijke werken nog slechts sporadisch verschijnen.

bulletijn

Vanaf 1923 legde de vereniging zich toe op de publicatie van het tijdschrift De Gulden Passer. Deze nieuwe periodiek was de voortzetting van het Bulletijn van de Maatschappij der Antwerpsche Bibliophilen, dat van 1878 tot 1886 verscheen en naast huishoudelijke mededelingen ook boekhistorische bijdragen bevatte. 

De Gulden Passer werd opgevat als een wetenschappelijk tijdschrift, dat vrijwel uitsluitend aan het typografische verleden van Antwerpen en vooral aan de Officina Plantiniana was gewijd. Gaandeweg werd de inhoud verbreed en kwamen ook de kring van humanisten rond Plantijn en de Moretussen, en het boekbedrijf in andere Zuid-Nederlandse centra aan bod.

Vandaag besteedt De Gulden Passer aandacht aan alle aspecten van het gedrukte boek van de 15de tot de 21ste eeuw. Het tijdschrift is aanwezig in belangrijke Europese en Noord-Amerikaanse bibliotheken.

In 2004 startte de vereniging daarenboven met een nieuwe reeks uitgaven, die naar aanleiding van een boekhistorisch project, een congres of anderszins verschijnen. Inmiddels verschenen er zes afleveringen.

Wij werken prettig samen met:

VMPM
HLH
VWB
MPM
Biblio
WEG
Biblio
MEDinART

© 2019 Vereniging van Antwerpse Bibliofielen

Proclaimer: Wij zijn wel degelijk voor 100% verantwoordelijk voor al de inhoud van deze website. Maar: missen is menselijk (en soms ook omgekeerd). Indien er -onbedoeld dus- onjuiste of onvolledige informatie op deze pagina zou staan, vernemen we dat graag. Zodat we er meteen wat aan kunnen verhelpen. Stuur even een mailtje. Dank voor de medewerking!